Press snimanje zemljo moja

Objavljeno: October 21st, 2008 | 0

Glazbenici u iseljeništvu osnovali hrvatski Band Aid “CROunitas”

Anđela Kolar inicirala je osnivanje hrvatskog iseljeničkog band
aida / Arhiv CROPIX

U Frankfurtu je osnovan prvi hrvatski band aid izvan granice Hrvatske pod nazivom “CROunitas”, i to na inicijativu pjevačice Anđele Kolar, proslavljene duetima s Draženom Zečićem, i pjevača grupe “Impulsi” Marka Pavića u Frankfurtu.

Skupina od desetak poznatih hrvatskih izvođača i glazbenika koji žive u inozemstvu udružila je snage i osnovala humanitarnu udrugu „CROunitas“, a potom snimila pjesmu pod nazivom „Zemljo moja”.

– Još početkom godine tek tako smo iz rukava istresli ideju o band aidu, želeći ukazati na cijeli niz talentiranih glazbenika i pjevača među Hrvatima u inozemstvu, a s druge strane pridonijeti humanitarnim radom i pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija – rekla nam je Anđela.

– Nakon što je rođena ideja, trebalo je posložiti još mnoge kockice, odabrati pjesmu i krenuti s kontaktiranjem izvođača. Mukotrpan posao uzeo je, naravno, mnogo vremena te je brzo postalo jasno da je prvotni rok od izdavanja pjesme uoči Europskog prvenstva u nogometu 2008. jednostavno nedostižan. Čitav posao uglavnom smo odradili sami, ostvareno je bezbroj kontakata i stvorena jedna mreža simpatizera koja će, vjerujemo, dovesti do konačna uspjeha projekta – objasnio je Marko.

Ideja za pjesmu „Zemljo moja” već je duže postojala u notesu talentiranog skladatelja iz Wiesbadena.

– Na osnovnu melodiju sam došao uz pomoć glazbenika Ante Bošnjaka iz Mainza koji je također pružio jedan dio teksta koji smo onda na kraju dopunili Edi Zelić i moja malenkost – riječi su pjevača grupe “Impulsi” koji je glazbu dorađivao s poznatim producentom Vincentom Roxom u Frankfurtu.

Kao glavni izvođači u pjesmi „Zemljo moja”, uz Anđelu i Marka, sudjeluju Antonio Macan, Dubravka Šeparović-Mušović, Karmen Kočila, Nicole Jukić, Robert Čolina, Saša Amić i dalmatinska klapa Chorus Croaticus iz Švicarske. U sviranju i snimanju također su sudjelovali Ante Filipović i Perica Vasić.

– Tekst je atraktivan i pamtljiv, a varijacije s recitalom na početku pjesme, zatim svjetski poznatom opernom pjevačicom Dubravkom, talentiranim pijanistom Antoniom Macanom, dalmatinskom klapom iz Švicarske i mnogim drugim efektima skoro je pa jedinstvena – uvjereni su Anđela Kolar i Marko Pavić.

Za pjesmu bi se uskoro trebao snimiti i spot u Frankfurtu, a za taj dio posla bit će zadužen poznati snimatelj Željko Petreš iz Šibenika. Nekoliko prvih kadrova je već snimljeno u Splitu za vrijeme nedavnog Papafesta, na kojemu je Anđela nastupila.

Izdavanje posebnog CD-a i DVD-a sa spotom pjesme „Zemljo moja”, instrumentalnom verzijom i prilogom o tome kako je nastao projekt udruge „CROunitas” trebalo bi se najkasnije ostvariti do kraja godine, za kada se planira početak velike akcije prikupljanja pomoći splitskim „Anđelima” koja bi trebala biti okrunjena spektakularnim koncertom band aida “CROunitas”.

SANDRA LAPENDA

(Slobodna Dalmacija, 21.10.2008)



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Natrag na početak ↑